TAXI -
FÖRARUTBILDNING

Ta din legitimation hos oss!

Letar du efter en yrkesutbildning som med stor sannolikhet leder till arbete? Då är du välkommen att söka taxiförarutbildningen på Solviks folkhögskola. Under 8 veckor kommer du att få lära dig det som krävs för att ta din taxiförarlegitimation. Utbildningen sker i samverkan med Skellefteå taxi där du sedan har goda möjligheter att bli anställd.

Taxiföraryrket är en högt efterfrågad arbetsgrupp, inte minst i Skellefteå kommun, då både staden och kommunen växer!

Solvik värdesätter trivsel, gemenskap och att det du studerarar hos oss ska vara både värdefullt och roligt! 

Kursens innehåll

  • Grundläggande utbildning där vi går igenom allt du behöver för att klara proven.
  • Period för plugg, provskrivning och uppkörning. 
  • Introducering i yrket i samarbete med Skellefteå Taxi, där du får testa bl.a. montering av barnstolar, lyfttekniker för de med funktionsnedsättningar och användandet av GPS och taxametrarna.
  • Möjlighet för kompletteringar och omprov. 

Kursperiod

Kursen startar mån 8 april och slutar fredag 31 maj. Totalt 8 veckor. Fördelat så att första veckorna är grundutbildning där hela boken gås igenom i grupp, senare är det individuellt anpassade veckor där teoriprov och uppkörningar genomförs samt tid ges för för ”tentaplugg”. Under  sista veckorna sker också kompletteringar och omprov, taxilegitimationsansökan samt ”yrkesintroduktion” via Skellefteå taxi.

Lokaler

Utbildningen hålls i Solvik folkhögskolas lokaler, även praktiska övningar och körlektioner utgår från Solviks folkhögskola. Möjlighet till internatboende finns under tidsperioden. Om man väljer att bo på skolan betalar man hyra och matkostnad utöver kursavgift.

Delar av undervisningen kommer också att hållas i Skellefteå Taxi:s lokaler. T ex vissa praktiska moment som säkerhetskontroll och montering av barnstolar.

Kostnad

Du betalar 2300 kr i grundkostnad, som bl.a. täcker försäkring, kursmaterial, användare på elevcentralen.se samt körlektioner av legitimerad körskollärare. Böckerna får du behålla efter kursen.

Sedan tillkommer kostnader för provskrivning, uppkörning på Trafikverket, läkarintyg och ansökan om taxiförarlegitimation hos Transportstyrelsen.

Kursen är CSN-berättigad. Vid frågor om studiemedel, kontakta vår SYV Emma Wikblad på 0910-73 20 12 

Förkunskapskrav:

För att ansöka om taxiförarlegitimation måste du ha fyllt 21 år och haft B-körkort i minst 2 år.

Minst godkänd i svenska på grundskolenivå (Åk 9) eller motsvarande. Om man inte har ett betyg eller en validering som kan bekräfta det så måste man genomgå ett språktest vid antagningen. 

För att få taxiförarlegitimationen krävs ett läkarintyg som visar att man uppfyller fastställda hälsokrav för taxiföraryrket. Det görs även registerkontroll ur polisens belastningsregister.

Vill du veta mer?

Manish Kumar, kursföreståndare  
Tel: 070-647 55 25
Skicka ett mail

Läsårstider:

vt 2024: v. 15 – v. 22

Sista ansökningsdag:

17 mars

(En förutsättning för att kursen ska kunna starta är att det är minst 8 antagna som tackat ja till kursen)

Ansökan 

Alla som söker bokas in för ett personligt möte där man informeras om vad de behöver göra inför kursen. Utbildningen är CSN berättigad.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Kontakta oss gärna