SOLVIKS
FÖRFATTARSKOLA

För dig med författardrömmar!

Solviks författarskola är en ettårig kurs för dig som vill ta ditt skrivande till nästa nivå. Fokus ligger på det skönlitterära berättandet och här är du välkommen oavsett vilken genre eller målgrupp du skriver för. Hos oss har du yrkesverksamma författare som lärare. Tillsammans med dem, och dina kurskamrater, övar vi skrivandets hantverk och du får hjälp att utveckla ditt manus och växa mot ett framtida författarskap. 

Upplägg

En vanlig vecka kommer du att ha föreläsningar varvat med kortare eller längre skrivövningar utifrån en frågeställning –  Hur skapar man spänning i en berättelse? Hur får en karaktär liv på boksidan? Vad är egentligen det där med gestaltning? Du kommer även att ha tid för att utveckla ditt eget manusprojekt i nära samarbete med en trygg responsgrupp, där ni läser och stöttar varandra på vägen mot en färdig bok. Förutom texterna vi själva skriver gör vi också nedslag i världslitteraturen och kommer alltid att ha en bok på gång, att samtala kring och inspireras av.  Slutligen så är Solvik en kreativ miljö där många kreatörer samlas och lär av varandra. Det kommer du att få vara en del av genom kortare projekt tillsammans med andra konst- och kulturlinjer på skolan – som att skriva låttexter till musikproducenternas låtar eller samarbeten ihop med illustratörerna på konstlinjen.  Sammanlagt en frisk blandning av tid tillsammans och egen tid för dig och din penna!

Kursinnehåll

  • Skrivandets grunder
  • Handledning i skrivprocessen
  • Besök på litteraturfestivaler
  • Samarbeten med andra konstnärliga linjer
  • Utflykter för research och nya perspektiv
  • Branschkunskap

Kursansvarig

Kursansvarig för Solviks författarskola är Nils Lundkvist. Nils varvar arbetet som lärare med det egna skrivandet. För sin debutbok ”Kuben” tilldelades han Barnradions Bokpris 2023. 

Gemensamma aktiviteter

Att studera på folkhögskola innebär att du förutom din egen utbildning även deltar i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar, idrottsdagar, föreläsningar och samtalsgrupper.

Internat

Om du vill så finns möjligheten att bo på skolans internat. Förutom fräscha rum så erbjuds också god mat i vår restaurang. I internathyran ingår frukost, lunch och middag alla vardagar.

Bilder från ett av internatrummen

Förkunskapskrav:

Inga förkunskapskrav

Vill du veta mer?

Nils Lundkvist, kursföreståndare
Tel: 070-937 15 73
Skicka ett mail

Läsårstider:

1 år, 36 veckor
2024-08-20 — 2024-12-20
2025-01-08 — 2025-06-05

Sista ansökningsdag:

Löpande intag

Ansökan

I din ansökan ska du skicka med ett personligt brev där du berättar om dig och ditt skrivande. Har du ett pågående skrivprojekt som du vill utveckla ser vi gärna att du berättar även om det, och var i den skrivprocessen du befinner dig. 

Du ska också skicka in exempeltexter, kortare texter eller utsnitt ur ett längre projekt, av sådant som du har skrivit. Ca 2-4 A4-sidor. 

Intervju

Efter att vi läst ditt brev och dina texter så kan du bli kallad till intervju. Den genomförs via Zoom. Om det är fler sökande än vad det finns platser så görs en gallring utifrån inskickat material. 

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Kontakta oss gärna