KULTUR
KURS

För dig som är intresserad av
kulturella upplevelser

Varför ska sporten ha monopol på uppsnack inför stora evenemang?
Kulturkursens evenemang heter musikkonserter, utställningar och teaterpjäser.
Evenemang  vi såklart också besöker tillsammans.  I ”periodpauserna” gör vi tillsammans resor och utfärder i fantasi och verklighet.

Om utbildningen

Kulturkursen är en ettårig kurs på halvfart (50%) eller kvartsfart(25%)  som passar dig som är intresserad av kulturella upplevelser och gärna tar del av kulturutbudet i närområdet. Kulturkursen innefattar områden som arkitektur, konst, design, film, litteratur, trädgård, musik och teater och och är förlagd till Solviks folkhögskola i Frostkåge.

Det här vill vi med kulturkursen

  • Ge kunskap och nya perspektiv på kulturyttringar genom historien in i vår tid.
  • Ge positiva och fördjupande upplevelser av möten med kultur.
  • Bereda för en rikare fritid.

Evenemangsbesök och utflykter i närområdet

Vi förbereder för och går tillsammans på teaterföreställningar, konserter,  utställningar m.m.
Solviks konst-, litteratur-  och musiklärare guidar dig genom kursen. Vi gör även allmänna nedslag i olika kulturella företeelser där vi varvar idéhistoriska perspektiv av olika epoker med bilutflykter till utflyktsmål i närområdet – allt ifrån muséer och utställningar, äldre gårdsmiljöer och trädgårdar till husvisningar, hockey och loppis. Eftersom kursen till viss del bygger på bilburna besök i närområdet är det en förutsättning att tillräckligt många kursdeltagare har tillgång till bil och kan tänka sig köra och ta passagerare i bilen. Milersättning utgår enligt Skattemyndigheternas regler för detta. Vi anpassar bilutfärderna efter rådande väderlek och tänker oss att förlägga dem främst under tidig höst och vår. Kryssa i vid ansökan om du har tillgång till bil och kan tänka dig att vara en av dem som skjutsar andra vid utflykterna.

Kvartsfart (25 %)

Kvartsfart  innefattar föredrag/utfärd en dryg halvdag i veckan  (sannolikt onsdag eftermiddag)  samt besök på  6 – 10 kulturevenemang under året.

Halvtid (50 %)

Halvtid innebär att du även läser en av Konsthistoriekurserna (innevarande år onsdag 9-11.30  eller fredag 9-13.30). Som halvtidsdeltagare erbjuds du följa med på konstlinjens vårresa (oftast i maj) till en storstad i Europa/Norden där vi tittar på spännande konst, besöker museer och andra sevärdheter. Guider/reseledare är konstlinjens lärare. Genom åren har vi besökt Paris, Rom, Amsterdam, Berlin, Stockholm, London, Oslo, Prag m fl städer.

Trekvartsfart (75 %)

75 %  innebär att du utöver kulturkursen läser båda Konsthistoriekurserna (innevarande år onsdag 9-11.30 och fredag 9-13.30).

Som 75 % – deltagare erbjuds du följa med på konstlinjens vårresa (oftast i maj) till en storstad i Europa/Norden där vi tittar på spännande konst, besöker museer och andra sevärdheter. Guider/reseledare är konstlinjens lärare. Genom åren har vi besökt Paris, Rom, Amsterdam, Berlin, Stockholm, London, Oslo, Prag m fl städer.

Ange omfattning 25 %, 50 % eller 75 %  i din ansökan.
Sannolikt kommer vi premiera sökande till Kulturkursen med 50 % och 75 % omfattning.

Även om Kulturkursen är öppen för alla så vi ser gärna att du tidigare gått Solviks grundläggande konsthistoriekurs. Vid många sökande premierar vi  de som tidigare gått Konsthistoriekursen. Du ökar också dina möjligheter att bli antagen till Kulturkursen om du gått Konsthistoria innan.

Förkunskapskrav:

Inga förkunskapskrav. Du söker med personligt brev där du berättar lite om vem du är och varför du vill gå kulturkursen

Vill du veta mer?

Åsa Wallmark, kursförståndare
Tel: 070-2788509
Skicka ett mail

Läsårstider:

1 år, 36 veckor
HT: Vecka 34 – 51
VT: Vecka 2 – 23

Sista ansökningsdag:

15 maj

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Kontakta oss gärna