Solviks författarskola är en ettårig kurs för dig som vill ta ditt skrivande till nästa nivå. Fokus ligger på det skönlitterära berättandet och här är du välkommen oavsett vilken genre eller målgrupp du skriver för. Hos oss har du yrkesverksamma författare och skrivpedagoger som lärare. Tillsammans med dem, och dina kurskamrater, övar vi skrivandets hantverk och du får hjälp att utveckla dina berättelser mot ett framtida författarskap.
Upplägg
Under höstterminen fokuserar vi på skrivandets grunder utifrån en rad olika frågeställningar. Hur skapar man spänning i en berättelse? Hur får en karaktär liv på boksidan? Och vad är egentligen det där med gestaltning? Här blandas samtal och föreläsningar med kortare och längre skrivuppgifter. Som final på terminen trycker vi en novellsamling. Under våren varvas tematiska nedslag i genrer och branschkunskap, med möjlighet att utveckla ditt eget manus. Varje vecka, hela året, lämnar du som deltagare in en skrivuppgift som din responsgrupp läser och hjälper dig vidare med. För den som vill finns också möjlighet till personlig handledning.
Kursinnehåll
- Skrivandets grunder
- Handledning i skrivprocessen
- Besök på litteraturfestivaler
- Samarbeten med andra konstnärliga linjer
- Utflykter för research och nya perspektiv
- Branschkunskap
Kursansvarig
Kursansvarig för Solviks författarskola är Nils Lundkvist. Nils varvar arbetet som lärare med det egna skrivandet. För sin debutbok ”Kuben” tilldelades han Barnradions Bokpris 2023.
Gemensamma aktiviteter
Att studera på folkhögskola innebär att du förutom din egen utbildning även deltar i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar, idrottsdagar, föreläsningar och samtalsgrupper.
Internat
Om du vill så finns möjligheten att bo på skolans internat. Förutom fräscha rum så erbjuds också god mat i vår restaurang. I internathyran ingår frukost, lunch och middag alla vardagar.
Bilder från ett av internatrummen
Förkunskapskrav:
Inga förkunskapskrav
Vill du veta mer?
Nils Lundkvist, kursföreståndare
Tel: 070-937 15 73
Skicka ett mail
Läsårstider:
2025-08-20 — 2025-12-19
2026-01-08 — 2026-06-05
Sista ansökningsdag:
1 april
Ansökan
I din ansökan ska du skicka med ett personligt brev där du berättar om dig och ditt skrivande. Har du ett pågående skrivprojekt som du vill utveckla ser vi gärna att du berättar även om det, och var i den skrivprocessen du befinner dig.
Du ska också skicka in exempeltexter, kortare texter eller utsnitt ur ett längre projekt, av sådant som du har skrivit. Ca 2-4 A4-sidor.
Intervju
Efter att vi läst ditt brev och dina texter så kan du bli kallad till intervju. Den genomförs via Zoom. Om det är fler sökande än vad det finns platser så görs en gallring utifrån inskickat material.