Årskurs 3 – distansåret

Utb_KonDis_04Utb_KonLin_02Utb_KonDis_02Utb_KonDis_01

Konst distans är en årskurs för dig som studerat konst tidigare.

Vår distanskurs är tänkt för dig som…

 • Har gått två år på konstskola (hos oss eller annan skola) eller har likvärdig konstnärlig erfarenhet.
 • Behöver tid att arbeta fram en uppsättning konstnärliga arbeten (kanske för ansökan till konstskolor, portfolio till olika jobb, utställningar o dyl) och vill ha hjälp med bedömning/kritik från någon utomstående.
 • Vill jobba självständigt men ha tillgång till alla de möjligheter/resurser/inspiration en kreativ omgivning ger (se nedan).

Distansåret  ger massor av möjligheter

 • Du får möjlighet att följa de konstpraktikblock (som årskurs 1 och 2 läser) som intresserar dig
 • Du får möjlighet att följa:
  • någon av våra konsthistoria-kurser (modernismen, filmhistoria, antiken- renässansen, renässans till impressionism)
  • fotokursen
  • kursen i databild
 • Du får regelbundet teckna efter levande modell.
 • Du får bedömning/kritik på Dina arbeten av konstlinjens lärare.
 • Du får möjlighet att besöka utställningar och konstnärer tillsammans men Åk 1 och Åk 2.
 • Du får möjlighet följa med på linjens konstresa ut i Europa och Stockholm (de senaste utlandsresorna har gått till Helsingfors, Rom, Amsterdam, Paris och Berlin).
 • Du får träffa likasinnade bland våra ca 30-45 konststuderande elever.
 • Du får möjlighet att delta och inspireras av skolans olika temadagar med teman alltifrån livsfrågor till friluftsdagar.
 • Du får en utmaning i form av att exponera Dina verk i en utställning till våren.

Se mer
Bilder från 2010 års vernissage
Länk till distansåret 2009-2010 blogg

Bilder från 2009 års utställning

Så här är distansåret upplagt

Eftersom distansåret är mycket fritt upplagd ställs det mycket höga krav på Din förmåga att arbeta självständigt och kunna ta egna initiativ.
Du jobbar fritt mot olika “deadlines” och för att i maj/juni  redovisa delar av Dina arbeten i form av en utställning tillsammans med Dina kurskamrat/er på någon av stadens mindre gallerier (skolan står för omkostnaderna).

Har Du inte gått konstlinjen tidigare vill vi att Du följer åk 1 och/eller åk 2 under de två första månaderna för att lära känna övriga linjen och dess lärare/elever.
Därefter väljer Du själv vecka för vecka hur Du lägger upp din arbetstid.
Här kan Du jobba självständigt på skolan/hemma för att en dag i veckan träffa konstlärarna (som då får rollen av “bollplank”) eller följa någon av åk1/åk2 konstpraktikblock som extraelev.

För att Du ska få ut så mycket som möjligt av konstlinjens resurser vill vi att Du under perioderna av självständigt arbete tillbringar minst en halvdag i veckan på skolan samt kontinuerligt följer minst en av konsthistoriakurserna.
Sedan läsåret 06-07 har du även möjlighet att gå konsttrean på halvtid. Önskar du göra detta anger du det i ansökan. Vid större antal sökande än lediga platser prioriterar vi heltidsstuderande.

Ansökan och arbetsprover till distansåret

Du söker på arbetsprover, betyg, intyg och personlig motivering.
Då distansåret i så hög grad bygger på självständigt arbete är det av största vikt att Du har förmåga att arbeta självständigt och kunna planera Din tid inför en “deadline”. Kan Du genom intyg eller referenser styrka detta ses det som meriterande.
Vi vill att Du sänder in både grundskolebetyg och eventuella gymnasiebetyg. Arbetsproverna får av praktiska skäl vara maximalt A3 (ca 35x50cm). Du monterar dina arbetsprover på en kartong i A3-format. Du ska skriva namn och adress på baksidan av varje kartong. Inget får vara glasat eller ramat. Har Du skulpturer eller andra skrymmande arbeten skickar Du foto på dem, vilka Du också monterar på en A3-kartong. Arbetsproverna returneras under senare delen av sommaren. Bifoga även returporto så vi kan sända tillbaka dina arbetsprover.
Vi vill ha din ansökan senast den 1 juni. 

Klicka här så får du se vilka arbetsprover vi vill ha.

Här hittar du ansökningshandlingar
Här kan du beställa prospekt
Mer om studieekonomi

Vill du veta mer, kan du kontakta kursföreståndaren på Konstlinjen:

 1. Peter Stenlund
 2. Kursföreståndare, Konst
 3. 0910-73 20 26
 4. skicka e-post